arrow_left Alle nieuwsitems

We erkennen dat kwaliteit een doorlopend proces is.

Kwaliteitsbeleid en audits zijn termen die vaak voorbij komen binnen organisaties. Wat is kwaliteitsmanagement nou precies? En hoe borgen wij de beste kwaliteit in de zorg én bij HartKliniek? Wij vroegen het aan kwaliteitsmanager Chiel.



Waarom heeft HartKliniek een kwaliteitsmanager?
HartKliniek moet voldoen aan wet en regelgeving. Één van deze eisen is dat er een kwaliteitssysteem aanwezig is. HartKliniek maakt dan ook gebruik van Digitale Kliniek om onze protocollen, procedures en beleidsdocumenten in op te slaan. Sinds 2014 is HartKliniek aangesloten bij Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). Hierdoor moeten en willen we voldoen aan het keurmerk. De kwaliteitsmanager begeleidt en bewaakt of HartKliniek voldoet aan wet- en regelgeving.


Wat zijn de kerntaken binnen jouw functie?
De kern van deze functie is het beheren van- en adviseren over het kwaliteitsmanagementsysteem, met als doel certificering volgens de ZKN-normen en naleving van de IGJ-eisen (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). Dit betekent dat je het bestuur ondersteunt bij de implementatie van het kwaliteitsbeleid, actief bijdraagt aan het opstellen, actualiseren en beheren van het kwaliteitshandboek, en het beleid borgt en toetst. Belangrijke onderdelen zijn ook het evalueren van veiligheidsaspecten en het uitvoeren van risico-inventarisaties. Een cruciaal aspect van de functie is om ervoor te zorgen dat de organisatie voortdurend voldoet aan de strenge eisen van de IGJ.


Wat moet er binnen de organisatie geregeld worden voor een keurmerk en wat ik jouw rol daarbij?

Binnen de organisatie moeten verschillende zaken worden geregeld om een keurmerk te behalen:

  • Voldoen aan eisen van ZKN: We moeten ervoor zorgen dat onze processen en procedures in overeenstemming zijn met de normen en criteria die door ZKN zijn vastgesteld.
  • Voldoen aan de eisen van IGJ: Het is essentieel dat onze organisatie voldoet aan de strenge eisen en richtlijnen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
  • Audit begeleiding ten aanzien van hygiëne en apotheker: We moeten ervoor zorgen dat de audits, specifiek met betrekking tot hygiëne en apotheekbeheer, goed worden begeleid en dat we aan de gestelde eisen voldoen.
  • Interne audits: Regelmatige interne audits moeten worden uitgevoerd om de naleving van kwaliteitsnormen te waarborgen en verbeterpunten te identificeren.
  • Inventariseren van risico's en uitvoeren PRIA: Het is belangrijk om risico's binnen de organisatie te identificeren en een Preventieve Risico Inventarisatie en Analyse (PRIA) uit te voeren.
  • Mijn rol hierbij is om het bestuur te ondersteunen bij de implementatie en naleving van het kwaliteitsbeleid, het beheren en actualiseren van het kwaliteitshandboek, het uitvoeren en begeleiden van interne audits, en ervoor te zorgen dat alle veiligheidsaspecten en risico-inventarisaties worden meegenomen en opgevolgd. Tevens zorg ik ervoor dat de organisatie voldoet aan de eisen van zowel ZKN als IGJ.


Wat is de grootste uitdaging voor een kwaliteitsmanager?
De grootste uitdaging voor een kwaliteitsmanager is het waarborgen dat de organisatie voortdurend voldoet aan zowel de ZKN-normen als de strenge eisen van de IGJ. Dit vereist een constante en nauwgezette focus, terwijl je ook zorgt voor continue verbetering en betrokkenheid van het hele team. Deze verantwoordelijkheden vormen een complexe en voortdurende uitdaging.


Wat is jouw grootste succes geweest binnen kwaliteitsmanagement bij HartKliniek?
Het behalen van het ZKN her certificering zonder op of aanmerkingen. Gezamenlijk doel van alle collega’s die dagelijks goede en veilig patiëntenzorg verlenen! Zonder mijn collega’s was dit absoluut niet gelukt.


Wat zou er volgens jou beter kunnen aan het kwaliteitssysteem?
We streven voortdurend naar verbeteringen in ons kwaliteitssysteem, waarbij we erkennen dat kwaliteit een doorlopend proces is. We monitoren, evalueren en passen aan om voortdurend de hoogste normen te handhaven. Medewerkers worden actief betrokken via regelmatige training en open communicatie. Data-analyse helpt ons om snel knelpunten te identificeren en weloverwogen beslissingen te nemen. Daarnaast leveren patiënten input voor verbeteringen via de PREM (Patient Reported Experience Measures). Preventieve maatregelen zoals risico-inventarisaties (PRIA) en regelmatige evaluaties zorgen ervoor dat we up-to-date blijven met de nieuwste normen en best practices.



Lees meer over het kwaliteitsbeleid van HartKliniek.

Lees hier meer nieuws

HartKliniek breidt behandelingen uit met veelbelovende FlowTherapie

Nieuwe behandeling voor hartpatiënten verbetert kwaliteit van leven, vermindert klachten en bespaart mogelijk aanzienlijk op zorgkosten [...]

Alcohol minderen: 5 voordelen voor je hart

We weten allemaal dat te veel drinken slecht is voor de gezondheid. Welke voordelen ervaar je als je de alcohol laat staan? [...]

Holiday Heart

Hoewel het prima is om tijdens de feestdagen te genieten van oliebollen en toastjes met kaas, moet je oppassen voor een braspartij. [...]

phone